
SKŁADNIKI
500 g (3 szklanki) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego
120 g masła lub margaryny
2 jajka
110 ml mleka
cukier do posypania ciasteczek
1. Mikserem utrzeć masło lub margarynę z cukrem i esencją waniliową na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodać 1 jajko + 1 żółtko i ucierać jeszcze przez chwilę.
2. Do puszystej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość wymieszać łyżką, a następnie wyrobić rękami na gładkie ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 1/2 godziny.
3. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Foremkami wyciąć ciastka. Każde ciastko posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec 10-15 minut, aż brzegi lekko się zarumienią.
Przepis pochodzi z książki Ciastka, ciasteczka i babeczki autorstwa Hilaire Walden, wyd. Elipsa
Przepis pochodzi z książki Ciastka, ciasteczka i babeczki autorstwa Hilaire Walden, wyd. Elipsa

Piękne! Poproszę dwa do kawki;)
OdpowiedzUsuńBoski cukier!
OdpowiedzUsuń