03 czerwca 2012

Tartaletki z włoską bezą i truskawkami


Ostatnio mam niewiele czasu na pieczenie, a także na dzielenie się z Wami moimi słodkimi dokonaniami. Dlatego też nie będę nikogo zanudzał wstępem i przejdę do konkretów, czyli do przepisu na tartaletki z truskawkami i bezą włoską, której ostatnio jestem wielkim fanem. Dodam tylko, co w zaistniałych okolicznościach nie powinno nikogo dziwić, że wykonanie tartaletek nie zajmuje wiele czasu.


TARTALETKI (12 sztuk)
125g cukru pudru
250 g mąki pszennej
125 g masła o temperaturze pokojowej
1 jajko

BEZA WŁOSKA
2 białka
120 g cukru
30 ml wody

+ truskawki (lub inne owoce)


1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Pośrodku uformować wgłębienie. Wbić do niego jajko i posypać cukrem. Zagnieść, aż składniki się połączą. Nie wyrabiać zbyt długo. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Okrągłą foremką wykroić 12 krążków i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki na tartaletki (12 sztuk, średnica 9-10 cm). Ciasto nakłuć widelcem. Tartaletki piec w temperaturze 190 °C, aż się lekko zrumienią (10-15 min). Ostudzić.

2. Przygotować bezę włoską. 120 g cukru zagotować z 30 ml wody. Syrop powinien osiągnąć temperaturę 130 °C (cukier powinien się rozpuścić, a syrop zgęstnąć, nie może jednak zmienić koloru na brązowy). Ubić 2 białka na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, wlewać do białek cieniutkim strumieniem gorący syrop. Pozostawić bezę do ostygnięcia (10-15 minut).

3. Tartaletki wypełnić bezą. Na wierzchu położyć truskawki.

2 komentarze: