22 lipca 2011

Tarta skubana


Dziś wariacja na temat pleśniaka zwanego także skubańcem – tarta skubana. Ciasto to smakuje doskonale z kwaśnymi owocami, takimi jak agrest czy też porzeczki. Poniżej propozycja z czerwonymi porzeczkami. Po upieczeniu zachowują one swój kształt, jednak stają się tak delikatne, że w kontakcie z podniebieniem pękają uwalniając swój niepowtarzalny smak. Przyjemne orzeźwienie w letnie dni.


SKŁADNIKI
300 g czerwonych porzeczek
400 g mąki pszennej
100 g cukru pudru + 4 łyżki do piany
180 g masła
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao


1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Natłuścić formę do tarty (moja ma 31 cm średnicy).

2. Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać masło – całość posiekać. Dodać cukier puder (100 g) oraz 2 żółtka. Szybko zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części – jedną większą (ok. połowy całego ciasta) oraz dwie mniejsze równej wielkości. Do jednej mniejszej części ciasta dodać kakao i zagnieść. Z wszystkich części ciasta uformować kule i schłodzić je w lodówce (co najmniej przez 30 minut).

3. Największą kulę rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim przygotowaną wcześniej formę. Na ciasto poskubać (lub zetrzeć na tarce) ciasto kakaowe, a na nie wyłożyć czerwoną porzeczkę.

4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 4 łyżki cukru pudru i ponownie ubić. Pianę wyłożyć na owoce.

5. Na pianę poskubać pozostałe jasne ciasto. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut. Wystudzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz