
Na powitanie morele pachnące latem. Możemy cieszyć się nimi bardzo krótko, właśnie teraz. Korzystajmy więc do woli. Poniżej przepis na mufiny, w których świeżość moreli kontrastuje ze słodyczą białej czekolady. Idealne na leniwe popołudnie.
SKŁADNIKI (12 sztuk)
6 moreli
300 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g margaryny
1 jajko
150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
80 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g białej czekolady
prażone płatki migdałowe
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić 12 foremek do mufinek lub przygotować foremki papierowe.
2. Mikserem utrzeć margarynę na gładki krem. Dodać cukier i ucierać do momentu, aż powstanie puszysta masa. Dodać jajko, nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać mąkę do ciasta na przemian z mlekiem i serkiem homogenizowanym.
3. Do foremek wyłożyć połowę przygotowanego ciasta. Na nie rozsypać pokrojone w drobną kostkę morele. Uzypełnić pozostałą częścią ciasta.
4. Przygotowane mufinki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut. Ciasto powinno się lekko zrumienić. Upieczone mufinki ostudzić.
5. Rozpuścić białą czekoladę (w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce). Czekoladą polać ostudzone mufinki. Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Też planuję muffiny z morelami, tylko teraz jakoś kiepsko z nimi, a i też planowałam białą czekoladę, super połączenie myślę sobie tak. :)
OdpowiedzUsuń