27 listopada 2011

Mufinki pełne słońca


Ponieważ za oknem coraz zimniej i coraz ciemniej, postanowiłem wyczarować w kuchni odrobinę słońca. W ten sposób zagościły dziś u mnie złote kopczyki piasku – mufinki mocno pomarańczowe, żółciutkie i bardzo aromatyczne. Za sprawą kaszki kukurydzianej nadałem mufinkom weneckiego charakteru. Efekt rewelacyjny i, jak na koniec listopada, bardzo wakacyjny.


SKŁADNIKI (12 sztuk)
1 pomarańcza
160 g mąki pszennej
180 g drobnej kaszki kukurydzianej
100 g cukru
125 g masła
2 jajka
50 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia


1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić 12 foremek do mufinek lub przygotować foremki papierowe.

2. Wymieszać wszystkie sypkie składniki: mąkę, kaszkę kukurydzianą, cukier i proszek do pieczenia. Dodać otartą (lub drobno pokrojoną) skórkę z pomarańczy. Dodać jajka, stopione masło, mleko oraz wyciśnięty z pomarańczy sok. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć dość rzadką konsystencję (podczas pieczenia kaszka wchłania bowiem dużo płynów) – gdy jest zbyt gęste dolać mleka.

3. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Mufinki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Ciasto powinno się lekko zrumienić przy brzegach. Upieczone mufinki ostudzić.



2 komentarze:

  1. Faktycznie bardzo słoneczne, w taką pogodę muszą skutecznie rozpędzać chmury :)

    OdpowiedzUsuń