
Propozycja przede wszystkim dla tych, którym brakuje czasu na kulinarne szaleństwa. Serniczki przygotowuje się błyskawicznie. Nie wymagają także wiele energii. Nie oznacza to jednak, że jest to deser skromny i niezbyt efektowny. Wręcz przeciwnie – serniczki są puchate, delikatne i, co najważniejsze, pyszne. Podsumowując, przepis dla zapracowanych, leniwych i lubiących lekkie desery. Polecam!
SKŁADNIKI (4 sztuki)
100 g suszonej żurawiny
500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
(użyłem serka z pokruszoną laską wanilii)
100 g cukru pudru
50 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
2 łyżki mąki pszennej
4 jajka
2. Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Dodać serek homogenizowany, przesianą mąkę i rozpuszczone masło. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać żurawinę i ponownie wymieszać.
3. Masą serową napełnić przygotowane foremki. Wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut. Ostudzić.
zjadłabym taki puch :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosły, jeszcze ciepłe musza byc pyszne :)Nie wytrzymałabym do wystudzenia :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, szybki deser:) Wyglądają puchato i pysznie:)
OdpowiedzUsuńWiem, że Pani domeną jest pieczenie, ale ostatnio wpadł mi w oko konkurs dla blogerów na www.dniherbaty.pl (zakładka Herbata z dodatkami) - myślę,że może PAni próbować - inwencji Pani nie brakuje :P
OdpowiedzUsuńPanu :)
OdpowiedzUsuń