13 lutego 2012

Tartaletki sernikowe stracciatella


Tym razem tartaletki z serkiem homogenizowanym i gorzką czekoladą. Stracciatella w wersji nietypowej. Dzięki zastosowaniu serka homogenizowanego tartaletki wyszły bardzo delikatne (dlatego nie zastępujcie serka homogenizowanego innym twarogiem). Gorzka czekolada nadała natomiast miniserniczkom niezwykłego aromatu. Jej drobne kawałeczki rozpuszczają się podczas jedzenia i znakomicie komponują się z delikatnością serka homogenizowanego. Duet godny polecenia.


SKŁADNIKI (6 sztuk)
200 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
30 g drobnego cukru
100 g masła
2 jajka
300 g waniliowego serka homogenizowanego
50 g gorzkiej czekolady


1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Natłuścić 6 foremek do tartaletek (o średnicy 10 cm).

2. Przesiać mąkę i cukier puder do miski. Masło pokroić na drobne kawałeczki i palcami rozetrzeć z mąką i cukrem pudrem. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto schłodzić przez 20 minut w lodówce.

3. Ciasto podzielić na 6 równych części. Wyłożyć nimi przygotowane foremki.

4. W misce utrzeć serek homogenizowany z cukrem oraz jajkami. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać. Masą serową napełnić tartaletki. Wstawić do piekarnika. Piec 30-40 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

1 komentarz:

  1. Serek i czekolada? Chętnie bym spróbowała, bo zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń