29 lutego 2012

Trufle limonkowe


Na blogu gościły już tradycyjne trufle czekoladowo-rumowe oraz trufle kokosowo-pomarańczowe. Tym razem prezentuję wersję limonkową. Od pewnego czasu mam bowiem obsesję na punkcie limonek. Bardzo często przyrządzam tartę limonkową, na którą właściwie zawsze mam ochotę. Chętnie także eksperymentuję, choć nie zawsze z dobrym skutkiem. Jedna z moich ostatnich klap kulinarnych to ciasto czekoladowe z kremem limonkowym na bazie creme patissiere. Niestety zważonym. Cóż, w kuchni też trzeba uczyć się na błędach. Los trufli limonkowych (również eksperymentalnych) na szczęście był odmienny. Wyszły znakomite. Szkoda tylko, że było ich tak mało.


SKŁADNIKI 
100 g białej czekolady
120 g maślanych herbatników
2 łyżki masła
limonka
cukier puder


1. Herbatniki bardzo dokładnie pokruszyć (lub zmiksować).

2. Czekoladę połamać na kawałki i wsypać do żaroodpornej miski. Dodać masło. Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się roztopią.

3. Zdjąć z ognia, dodać skórkę otartą z limonki oraz sok wyciśnięty z połowy owocu. Całość utrzeć na gładką masę. Do masy wsypać pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Schładzać, aż stwardnieją.

4. Schłodzone trufle obtoczyć w cukrze pudrze.


5 komentarzy:

  1. Muszą pysznie smakować, bo wyglądają obłędnie. Uwielbiam limonkę, a trufelki cudne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie się prezentują! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś jest nie tak z proporcjami. Za dużo masła chyba. Wyszła mi krucha, rozpadająca się i jednocześnie ociekająca tluszczem masa herbatnikowa. Kompletne fiasko. :-(

    OdpowiedzUsuń
  4. Masła nie jest za dużo – tylko 2 łyżki. Chyba, że herbatniki miały dużą zawartość tłuszczu. Ale trudno mi ocenić dlaczego się nie udało.

    OdpowiedzUsuń