
Dziś kolej na mufinki limonkowe. Do ich przygotowania wykorzystałem sok i skórkę otartą z dwóch limonek. Babeczki wyszły lekko kwaśne i bardzo cytrusowe. Jeśli chcecie uzyskać mniej intensywny aromat i smak, użyjcie jednej limonki. Mufinki możecie przygotować także z wykorzystaniem cytryn (2 małe lub 1 duża) lub pomarańczy (1 średniej wielkości). Efekt będzie równie smaczny.
SKŁADNIKI
150 g drobnego cukru
200 g mąki pszennej
1 jajko
60 g masła
120 ml mleka
120 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z 2 limonek
szczypta soli
sok i skórka otarta z 2 limonek
szczypta soli
1. Stopić masło i odstawić aby przestygło.
2. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i skórką otartą z limonek.
3. Mleko wymieszać z limonkowym sokiem (mleko się zetnie). Mieszaninę, wraz z rozpuszczonym masłem i roztrzepanym jajkiem, wlać do sypkich składników. Wymieszać, aż składniki się połączą.
4. Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek lub papilotek (12 sztuk). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
2. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i skórką otartą z limonek.
3. Mleko wymieszać z limonkowym sokiem (mleko się zetnie). Mieszaninę, wraz z rozpuszczonym masłem i roztrzepanym jajkiem, wlać do sypkich składników. Wymieszać, aż składniki się połączą.
4. Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek lub papilotek (12 sztuk). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 25 minut. Po upieczeniu ostudzić.

bardzo ładne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńWyglądają prześlicznie, takie delikatne :)
OdpowiedzUsuń