07 października 2013

Mufinki limonkowe


Dziś kolej na mufinki limonkowe. Do ich przygotowania wykorzystałem sok i skórkę otartą z dwóch limonek. Babeczki wyszły lekko kwaśne i bardzo cytrusowe. Jeśli chcecie uzyskać mniej intensywny aromat i smak, użyjcie jednej limonki. Mufinki możecie przygotować także z wykorzystaniem cytryn (2 małe lub 1 duża) lub pomarańczy (1 średniej wielkości). Efekt będzie równie smaczny.


SKŁADNIKI
150 g drobnego cukru
200 g mąki pszennej
1 jajko
60 g masła
120 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z 2 limonek
szczypta soli


1. Stopić masło i odstawić aby przestygło.

2. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i skórką otartą z limonek.

3. Mleko wymieszać z limonkowym sokiem (mleko się zetnie). Mieszaninę, wraz z rozpuszczonym masłem i roztrzepanym jajkiem, wlać do sypkich składników. Wymieszać, aż składniki się połączą.

4. Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek lub papilotek (12 sztuk). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 25 minut. Po upieczeniu ostudzić.


2 komentarze: