27 października 2013

Korzenne ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe. Nieco odmienne od ciasta wcześniej prezentowanego na blogu (ponad dwa lata temu!), bo tym razem w wersji korzennej, z dużą ilością przypraw: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i, ostatnio mojego ulubionego, anyżu. Marchewkę starłem na drobnych oczkach, odstawiłem na pół godziny, a przed dodaniem do ciasta odcisnąłem. Zabieg ten sprawił, że ciasto nie było nadmiernie ciężkie od soku marchewkowego i pięknie wyrosło. Pozostało przy tym niezwykle wilgotne. Z każdym dniem było coraz lepsze, ale niestety się skończyło :( Trzeba będzie przyrządzić kolejne.


SKŁADNIKI
240 g drobnego cukru
300 g mąki pszennej
50 g mąki owsianej
3 jajka
50 g miodu
175 g masła
70 ml mleka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g startej marchewki

przyprawy:
1 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
kilka goździków (zmielonych)
pół gwiazdki anyżu (zmielonej)


1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione (i przestudzone) masło, mleko oraz miód. Całość wymieszać.

2. Kiedy składniki się połączą dodać utartą (i odsączoną) marchewkę.

3. Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Stopniowo dodawać do masy jajecznej. Ucierać, aż wszystkie składniki się połączą.

4. Ciasto przełożyć do okrągłej formy (20-24 cm średnicy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piec przez 60-70 minut (do momentu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

3 komentarze:

  1. Ach, ostatnio cały czas myślę o marchewkach zamkniętych w cieście! Taka korzenna wersja jest zdecydowanie najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie aromatyczne ciasta:)

    OdpowiedzUsuń