Ciasto marchewkowe. Nieco odmienne od ciasta wcześniej prezentowanego na blogu (ponad dwa lata temu!), bo tym razem w wersji korzennej, z dużą ilością przypraw: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i, ostatnio mojego ulubionego, anyżu. Marchewkę starłem na drobnych oczkach, odstawiłem na pół godziny, a przed dodaniem do ciasta odcisnąłem. Zabieg ten sprawił, że ciasto nie było nadmiernie ciężkie od soku marchewkowego i pięknie wyrosło. Pozostało przy tym niezwykle wilgotne. Z każdym dniem było coraz lepsze, ale niestety się skończyło :( Trzeba będzie przyrządzić kolejne.
SKŁADNIKI
240 g drobnego cukru
300 g mąki pszennej
50 g mąki owsianej
50 g mąki owsianej
3 jajka
50 g miodu
50 g miodu
175 g masła
70 ml mleka
1 łyżeczka sody
70 ml mleka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g startej marchewki
przyprawy:
1 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
kilka goździków (zmielonych)
pół gwiazdki anyżu (zmielonej)
300 g startej marchewki
przyprawy:
1 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
kilka goździków (zmielonych)
pół gwiazdki anyżu (zmielonej)
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione (i przestudzone) masło, mleko oraz miód. Całość wymieszać.
2. Kiedy składniki się połączą dodać utartą (i odsączoną) marchewkę.
3. Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Stopniowo dodawać do masy jajecznej. Ucierać, aż wszystkie składniki się połączą.
4. Ciasto przełożyć do okrągłej formy (20-24 cm średnicy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piec przez 60-70 minut (do momentu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Ach, ostatnio cały czas myślę o marchewkach zamkniętych w cieście! Taka korzenna wersja jest zdecydowanie najlepsza :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie aromatyczne ciasta:)
OdpowiedzUsuń