20 października 2013

Mufinki superczekoladowe


Trzecia odsłona mufinek. Tym razem w wersji czekoladowej. Ja zdecydowałem się na czekoladę gorzką (bo taką w wypiekach lubię najbardziej), ale każdy inny wybór będzie równie dobry – deserowa, mleczna, biała. Możecie spróbować także połączeń. Myślę, że całkiem niezłą kompozycją będzie mieszanka czekolady gorzkiej z białą (w równych proporcjach po 100 gramów). Czokoholicy na pewno spróbują kilku wariantów. Przepis pochodzi z książki Hilaire Walden Ciastka, ciasteczka i babeczki (wydawnictwo Elipsa).


SKŁADNIKI
100 g drobnego cukru
300 g mąki pszennej
2 małe jajka
50 g masła (roztopionego)
120 ml mleka
100 ml kwaśnej śmietany
200 g czekolady
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao w proszku


1. Wymieszać przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao.

2. Jajka wymieszać z mlekiem, śmietaną i roztopionym masłem. Wlać do mąki. Całość ucierać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą (ciasto powinno być gęste i kremowe).

3. Czekoladę posiekać na drobne kawałki i dodać do ciasta. Wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek lub papilotek (12 sztuk), napełniając je prawie do pełna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piec 25-30 minut. Mufinki powinny wyrosnąć i być sprężyste przy dotknięciu. Ostudzić.

1 komentarz: