24 sierpnia 2019

Tarta budyniowa


Sezon na maliny i borówki jeszcze trwa. Korzystajmy póki możemy. Nie trzeba się napracować, by osiągnąć smaczny (i miły dla oka) efekt. Co więcej, poniższy przepis można modyfikować i ciasto przygotować z truskawkami (wciąż można kupić bardzo smaczne rodzime truskawki), jeżynami, porzeczkami czy jagodami. Sami wybierzcie wariant, który wam bardziej pasuje (lub stwórzcie własną wersję tej tarty). Dodam tylko, że ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone, dlatego przed podaniem najlepiej będzie je umieścić na kilka godzin w lodówce.


SKŁADNIKI
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
1 jajko
150 g masła
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
3 łyżki mąki pszennej
1 l mleka
200 ml wody
4 łyżki cukru
100 g malin
100 g borówek
cukier puder do dekoracji


1. Przygotować kruche ciasto. Mąkę oraz cukier puder posiekać z masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę. Schładzać ją w lodówce przez 1 godzinę.

2. Przygotować budyń. Mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać 4 łyżki cukru oraz rozrobione w wodzie 2 opakowania budyniu waniliowego i 3 łyżki mąki pszennej. Gotować aż masa zgęstnieje.

3. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim formę do tarty (30-32 cm średnicy). Na ciasto wylać budyń (nie musi być przestudzony). Piec w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Schłodzić w lodówce.

4. Przed podaniem na tarcie ułożyć maliny i borówki. Całość posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz