01 września 2011

Sachertorte – tort Sachera


Jednym z deserów, które miałem przyjemność skosztować w Wiedniu był tort Sachera – słodki symbol tego miasta. Deser ten wymyślony został przez Franza Sachera w 1832 roku. Od tamtej pory wielu cukierników próbowało rozszyfrować recepturę Sachera. Powstały liczne warianty i modyfikacje przepisu na tort czekoladowy przełożony morelową marmoladą. Mianem "oryginalnego tortu Sachera" określić można jednak tylko ciasto stworzone w oparciu o przepis pochodzący z wiedeńskiego hotelu Sacher, gdzie receptura przechowywana jest niczym największa tajemnica państwowa. Przepis ten został jednak częściowo odtajniony. W 1980 roku Carla Sacher (żona wnuka Franza Sachera) przekazała swojej wnuczce na piśmie przepis na "domową" wersję tortu Sachera. Przekazała za pomocą kuriera...


Oto przepis Carli Sacher:


SKŁADNIKI 
110 g mąki pszennej
265 g cukru
6 jajek
140 g masła
265 g gorzkiej czekolady
75 g kakao
najlepszej jakości marmolada morelowa
65 ml wody
szczypta soli


1. Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C. Natłuścić tortownicę.

2. Przygotować ciasto. 140 g masła ubić na puszystą masę z 40 g cukru. Dodać 6 żółtek i ponownie ubić. Nie przerywając ubijania wlewać stopniowo rozpuszczone 140 g czekolady (czekolada nie powinna być zbyt gorąca). Do czekoladowej masy dodać mąkę wymieszaną z 60 g kakao. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać 100 g cukru i ponownie ubić na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec 45 minut. Po upieczeniu ostudzić.

3. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Blaty przełożyć ciepłą marmoladą morelową. Wierzch i boki tortu posmarować natomiast bardzo gorącą marmoladą.

4. Przygotować polewę. Zagotować wodę z 125 g cukru, 125 g czekolady oraz z 15 g kakao. Gotować na małym ogniu, aż polewa zgęstnieje (za łyżką wyciąganą z polewy będą ciągnęły się cienkie nitki). Tort polać przestudzoną (lekko ciepłą) polewą. Pozostawić do zastygnięcia polewy.

Źródło

14 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam Tortu Sachera, choć wielokrotnie o nim słyszałam, ale też nigdy w Wiedniu nie byłam i to chyba dlatego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja pierwszy raz jadłem właśnie kilka dni temu w Wiedniu. I obawiam się, że kolejne nie będą już smakowały tak, jak ten pierwszy zjedzony w stolicy Austrii...

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wspaniale ;) koniecznie muszę spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  4. też ostatnio robiłam, z nieco innych proporcji. Wygląda elegancko, ale jednak dla mnie to wciąż murzynek z marmoladą...a jak oceniasz bliskość smaku z tego przepisu do oryginału z Wiednia?

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo wykwintny tort, idealny na specjalne okazje.

    OdpowiedzUsuń
  6. A mnie wcale oryginalny Sacher nie smakował. Był suchy i nijaki. Nawet niesłodka bita śmietana go nie ratowała. Wolę takie domowe wariacje na temat:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojj, ten tort śni mi się po nocach, ale jakoś nie mam odwagi go zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  8. i ten bitej śmietany kleks...
    rozmarzyłam się. wspaniałości!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. w życiu nie jadłam tortu sachera, choć korci mnie od dawna ...ale jeśli wypróbuję to na pewno wg tego przepisu:) w końcu żona to bardzo pewne źródło:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Macieju, podziwiam ! Cudowne rzeczy tworzysz w kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam tylko jedno pytanko: jakiej średnicy była tortownica?
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tortownica o średnicy 24-26 cm. Również pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję bardzo i wzajemnie! Czuję, że będzie pysznieee :)

    OdpowiedzUsuń