12 sierpnia 2011

Gofry drożdżowe


Gofrów słodki ciąg dalszy. Tym razem w wersji drożdżowej, a w zasadzie drożdżowo-serduszkowej. Drożdżowa miłość. Moja do gofrów nieustannie trwa. Jestem tak wielkim miłośnikiem gofrów, że nie mogę się od nich oderwać i zawsze zjadam za dużo. Wczoraj zjadłem za dużo. Następnym razem też zjem za dużo...


SKŁADNIKI 
350 g mąki pszennej
50 g cukru
100 g margaryny
3 jajka
20 g świeżych drożdży
250 ml mleka


1. Rozgrzać gofrownicę.

2. Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku. Margarynę wraz z jajkami utrzeć na kremową masę. Dodawać stopniowo mąkę oraz mleko z drożdżami, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny.

3. Ciasto jeszcze raz dobrze wymieszać. Piec w gofrownicy na złoty kolor. Upieczone ułożyć na kracie lub oprzeć jeden o drugi, aby odparowały i dzięki temu stały się chrupiące. Podawać z ulubionymi dodatkami. 


6 komentarzy:

  1. Hejka, brzmi ciekawie! A przepis skad ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Własna twórczość kulinarna. Sprawdzona, więc nie ma się czego obawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodko, słodko...i jak serdecznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. oo:)takich jeszcze nie próbowałam! a wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ one wyglądają... Chyba moje następne gofry zrobię właśnie z tego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne serduszka! Kradnę jedno =] też właśnie ostatnio robiłam gofry drożdżowe i jak zwykle było mi za mało ;)

    OdpowiedzUsuń