Gofry kojarzą mi się z wakacjami. W wielu miejscowościach wypoczynkowych, zwłaszcza nad morzem, sprzedawcy kuszą nas tymi smakołykami. Z cukrem pudrem, z dżemem, z bitą śmietaną i owocami – każdy znajdzie coś dla siebie. Gofry możemy także przyrządzić w domu. Co zrobić by te domowe były takie chrupiące jak te kupne? Gwarantem sukcesu jest gofrownica o dużej mocy i oczywiście dobry przepis.
SKŁADNIKI
250 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g margaryny
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml wody
1. Rozgrzać gofrownicę.
2. Rozpuścić margarynę. Przestudzić. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, wodę oraz rozpuszczoną margarynę. Otrzymane ciasto delikatnie wymieszać z ubitą pianą.
3. Ciasto nakładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Piec na złoty kolor. Upieczone gofry ułożyć na kratce lub oprzeć jeden o drugi, aby odparowały i dzięki temu stały się chrupiące. Podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami.
Mmmm. Muszę jutro zrobić gofry :D
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłam ale chyba zrobię jeszcze bo znowu mam smaka jak tak patrze na Twoje :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności;)Chyba najwyższa pora abym się zmobilizowała i kupiła gofrownice;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam gofry! muszę wypróbować Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńjakiej mocy powinna być gofrownica ?
OdpowiedzUsuńboskie ,
OdpowiedzUsuńnajlepsze gofry sa we Władysławowie w porcie...
a ja się gofrów doczekam dopiero we wrześniu chyba... pod namiot gofrownicy brać nie będę :P
OdpowiedzUsuńMoc gofrownicy - najlepiej co najmniej 1200W, ale ten przepis działa nawet w przypadku gofrownic o mocy poniżej 1000W :)
OdpowiedzUsuń