04 sierpnia 2011

Gofry zawsze chrupiące


Gofry kojarzą mi się z wakacjami. W wielu miejscowościach wypoczynkowych, zwłaszcza nad morzem, sprzedawcy kuszą nas tymi smakołykami. Z cukrem pudrem, z dżemem, z bitą śmietaną i owocami – każdy znajdzie coś dla siebie. Gofry możemy także przyrządzić w domu. Co zrobić by te domowe były takie chrupiące jak te kupne? Gwarantem sukcesu jest gofrownica o dużej mocy i oczywiście dobry przepis.


SKŁADNIKI 
250 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g margaryny
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml wody


1. Rozgrzać gofrownicę.

2. Rozpuścić margarynę. Przestudzić. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, wodę oraz rozpuszczoną margarynę. Otrzymane ciasto delikatnie wymieszać z ubitą pianą.

3. Ciasto nakładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Piec na złoty kolor. Upieczone gofry ułożyć na kratce lub oprzeć jeden o drugi, aby odparowały i dzięki temu stały się chrupiące. Podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami.

8 komentarzy:

  1. Mmmm. Muszę jutro zrobić gofry :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno robiłam ale chyba zrobię jeszcze bo znowu mam smaka jak tak patrze na Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności;)Chyba najwyższa pora abym się zmobilizowała i kupiła gofrownice;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam gofry! muszę wypróbować Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakiej mocy powinna być gofrownica ?

    OdpowiedzUsuń
  6. boskie ,
    najlepsze gofry sa we Władysławowie w porcie...

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja się gofrów doczekam dopiero we wrześniu chyba... pod namiot gofrownicy brać nie będę :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Moc gofrownicy - najlepiej co najmniej 1200W, ale ten przepis działa nawet w przypadku gofrownic o mocy poniżej 1000W :)

    OdpowiedzUsuń