03 sierpnia 2011

Tarta śliwkowa cynamonem pachnąca


Rozpoczął się sezon na śliwki. Na najlepsze (węgierki) trzeba jeszcze niestety trochę poczekać. Oczekiwanie warto jednak sobie umilić słodkościami przyrządzonymi z innych odmian tego owocu. Polecam tartę (a jakżeby inaczej!) z delikatnym nadzieniem śmietanowo-jajecznym, pachnącą cynamonem, który tworzy idealny duet nie tylko z jabłkami, lecz właśnie także ze śliwkami. Bardzo aromatyczny wypiek, idealny na sierpniowy podwieczorek.


SKŁADNIKI 
śliwki
300 g mąki pszennej
150 g cukru
125 g masła
3 jajka
szczypta proszku do pieczenia
100 ml + 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
cynamon


1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić formę do tarty (moja ma 28 cm średnicy).

2. Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać masło – całość posiekać. Dodać cukier (100 g), łyżkę kwaśnej śmietany oraz jajko. Szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

3. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim przygotowaną wcześniej formę. Pozostałe jajka lekko ubić z cukrem (50 g) oraz kwaśną śmietaną (100 ml). Masę wylać na przygotowane ciasto. 

4. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na masie jajeczno-śmietanowej. Całość posypać cynamonem. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.

3 komentarze:

  1. Mmm... Pycha! Taką tartę bym zjadła :) Tylko na śliwki jeszcze chwilę trzeba poczekać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej! Po raz pierwszy jestem na Twoim blogu i po raz pierwszy robiłam tartę. Zarówno pierwszą jak i drugą czynność powtórzę na pewno jeszcze nie raz! :)) Tarta wyszła pyszna! Masa jajeczno śmietanowa jest naprawdę smaczna. :) Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tarta się udała. Mam nadzieję, że kolejne moje przepisy również Cię nie zawiodą. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń